Veľká cena zo súťaže Zlatý súdok 2005 putuje do Poľska

05.04.2005 Celý región

Poľský autor Pawel Kuczyňski sa stal držiteľom Veľkej ceny v XI. ročníku medzinárodnej súťaže kresleného humoru na tému známej pod názvom Zlatý súdok. Vyhlás...
Poľský autor Pawel Kuczyňski sa stal držiteľom Veľkej ceny v XI. ročníku medzinárodnej súťaže kresleného humoru na tému známej pod názvom Zlatý súdok. Vyhlásenie výsledkov spojené s vernisážou výstavy vybraných asi 200 prác sa uskutočnilo 1. apríla v Šarišskej galérii v Prešove.

Zakladateľ súťaže a stabilný predseda jej poroty prešovský karikaturista Fedor Vico o tom, prečo je už jedenásty ročník najprv s úsmevom odpovedal, lebo \"pred rokom bol desiaty\". Potom dodal, že súťaž je už tak rozbehnutá a zafixovaná v povedomí širokej rodiny karikaturistov, a keď prežila aj \"ťažšie časy ako sú teraz, tak prečo by to nebolo\". Stály záujem potvrdzuje fakt, že v XI. ročníku s 597 prácami súťažilo 197 autorov z 27 krajín sveta, čo je len o pár desiatok menej ako pred rokom pri jubileu. Neunavuje ich ani nezmenená téma pivo. Vico za jednu z príčin úspešného rozvoja tradície označil podporu Pivovaru Šariš.
Prvá cena z XI. ročníka putuje do Rumunska Gheorghitovi Ghineovi, druhú cenu získal Bulhar Christo Komarnicki a tretiu - Valerij Mohyľnyj z Ukrajiny. Vico úspech Poliakov označil ako logický, pretože z tejto krajiny súťažilo vôbec najviac autorov 33, teda viac ako zo Slovenska.
Drahomíra Jančovičová, manažérka firemnej komunikácie Pivovaru Šariš, a. s. , povedala, že súťaž Zlatý súdok prispieva k zviditeľňovaniu a preto je súčasťou ich marketingovej podpory.
Výstava ocenených a vybraných prác potrvá v galérii do 16. mája.
(jj)
 

Vyberte región